сряда, 3 декември 2008 г.

Защо размера има значение или как Хуя не можа да стане планета

През март 2000 г. Венецуелски астрономи откриха десетата планета в Слънчевата система. Временното и име й бе 2000 ЕВ173. По стар обичай за кръщаване на планети тя трябваше да бъде кръстена на митичен бог както МерКУРий (крилатият пратеник на боговете, според митологията в Древен Рим) и УрАНУС (в старогръцката митология - най-древното върховно божество, олицетворение на небето). Избраното име е Хуя- в чест на венецуелски бог на дъжда. Температурата на Хуя е минус 180 градуса по Целзий. Диаметърът й е около 750 км. Трябват й 256 г., за да обиколи Слънцето.
Първоначално планетата получила името Juya (j на испански се чете като "х"), но за да няма объркване с англоезичното произнасяне, откривателите й решили да я изписват Huya.
В началото на 2006 година International Astronomical Union (IAU) въведе ново определение за понятието "планета" и според новите правила Плутон се класифицира, като "планета-джудже" и следователно Слънчевата система се състои от осем планети. Това автоматично изключи и Хуя от листата на планетите и я включи към планетите джуджета.
С диаметър 750 км. Хуя си е цело хуище ама размера не е достатъчно голям за да бъде планета.
Добро побългаряване на името на планета-джудже е Янко
Очаква се в близко бъдеще НАСА да изпрати екип от астронавти да изследва Хуя. Американец ще бъде първия човек стъпил здраво на Хуя. Целта на мисията е да се изследва хуевото притегляне и вероятните извънхуеви обекти като спътници, както и хуяните- вероятния живот на планетата. Интересно е ако се окаже че има два спътника, какво име ще получат. Руснаците за да не изостанат от космическата надпревара подготвят бившия си президент Путин да кацне на Хуя. "На хуя нам без хуя , когда с хуями до хуя !" - коментират от Москва.
Астролози подготвят хороскопи с влиянието на Хуя върху бъдещето на хората. Заглавия като "Тази седмица за девите ще мине под знака на Хуя" и "Феминистките не могат да избегнат въздействието на Хуя върху съдбата" са често срещани.
http://bg.wikipedia.org/wiki/38628_Хуя
http://www.abc.net.au/science/news/stories/s930305.htm

Няма коментари:

Публикуване на коментар